onsdag 9 december 2009

Tomtar inte bara till julen

Blev så full i skatt idag när jag satt och letade efter tomtar på nätet och hamnade på en sida.....ett gammalt reportage som corren gjort om mig för flera år sedan om mina tomtar.
Hade glömt bort den totalt och inte ens om jag sökt på mitt namn skulle den ha kommit upp då det var innan jag gifte mig
Ja länge har jag hållt på och samlat men tyvärr så plockade jag ner alla lagom till midsommar nu i sommras men gissa en som njuter nu här hemma när jag äntligen kan plocka upp dem en och en och ställa på sin plats igen. Frågan är bara om jag kommer att gå med på att de ska ner i lådan igen :)
Undrar hur många tomtar jag har egentligen.... Kanske dax att räkna dem
Lite från artikeln som skrevs i corren för ett antal år sedan ser du här nedan. Läs gärna hela. Klicka bara här nedan
Trädgårdstomten ynglar av sig
Publicerad 15 apr 08:56 Uppdaterad

Smakpoliserna får säga vad de vill, tomten är kul, kult och kitschig och finns snart i en trädgård nära dig.

I en stor badbalja sitter en skrattande tomtefar och tvagar sig. En bit därifrån sitter tomtemor på en stol och kramar sin son. Snett framför sitter en tomte på toaletten. Den sistnämnda är Lotta favorit.

Toalett-tomten fick hon syn på i en bok och hon kände att hon bara måste ha honom i sin samling. Den var svår att få tag på, men efter många telefonsamtal kunde hon lägga vantarna på honom.
Lotta är en hängiven tomtesamlare och antalet tomtar i samlingen är tresiffrig, trots att hon inte hållit på så väldans länge. Det var bara ett par år sedan som hon köpte sin första tomte på Coop. Sedan var hon fast.

Hemma hos Lotta verkar det alltid vara en ny tomte på gång. Just nu väntar hon på en sändning från USA, vad det är hon har beställt kommer hon inte riktigt ihåg, men tomtar är det i allafall.
Symbol för dålig smak
Att placera en tomte i trädgården är inte så okontroversiellt som kan tyckas. Trädgårdstomten har länge varit en symbol för dålig smak. Men åsikter om vad som är fult och fint förändras som bekant, och helt plötsligt har trädgårdstomtar, precis som Schlagerfestivalen, blivit superhett.
Älskare av trädgårdstomtar finns framförallt i Frankrike, Tyskland och England. I Frankrike till exempel lär det finns omkring 27 miljoner tomtar. Intresset för tomtarna är inte lika stort i Sverige, men det ökar stadigt.

Lotta har inte begränsat tomtarna till trädgården utan de finns lite överallt i huset. Ingen har någonsin reagerat negativt på samlingen, tvärtom undrar folk var hon får tag på alla tomtar, vissa vill till och med köpa tomtar av henne.

Men till salu, det är dom inte, säger Lotta bestämt.


bilderna är lånad från artikeln http://www.corren.se/nYhEteR/?articleId=4609141

1 kommentar:

Gårdsromantik sa...

Härligt med tomtar - du tar väl fram allt till jul? :-)

Kram Maud